fbpx

Er zijn zoveel manieren om je immuunsysteem te ondersteunen dat dit me een goed moment lijkt om er een aantal met je te delen. Wat heb je nodig voor een goed functionerend immuunsysteem wat je kan beschermen tegen virussen en bacteriën?
Realiseer je dat er geen magische pil bestaat om je immuunsysteem te ondersteunen.
Er is een enorme run ontstaan op voedingssupplementen en ik zie overal lege schappen.
Maar je basis, een gezonde leefstijl, is daarbij het belangrijkste om je weerstand te ondersteunen. Zonder goede basis heeft het gebruik van voedingssupplementen weinig zin.
Er zijn verschillende aanpassingen die je kan maken in je gewoonten om een sterke om een sterke basis te creëren.

1. Het zonnetje schijnt
Het is prachtig lente weer. Zoek een lekker hoekje, uit de wind om te genieten van de lente zon.
De zon is nog niet krachtig genoeg om vitamine D aan te maken maar reguleert je biologische klok en kalmeert je zenuwstelsel. Dit houdt je weerstand hoog.

2. Stresssss…..
Makkelijker gezegd dan gedaan. Stress vermijden.
Maar als er iets je immuunsysteem onder druk zet is het wel stress. Het maakt je vatbaarder voor infecties. Als je merkt dat je stress krijgt van de berichten die via de media tot je komen bekijk dan of je de informatie stroom kan beperken. En omdat stress vermijden vaak geen optie is adviseer ik je juist om rust momenten in te plannen zodat je stress niveau de kans krijgt om te zakken.

3. Beweeg
Dagelijks in beweging zijn zorgt voor een lager stress niveau en verbetert de circulatie van je lymfestelsel. Het riool van je lichaam zeg maar 😉
Je lymfestelsel zorgt voor een goede afvoer van je afvalstoffen en dus ook virussen en bacteriën. Ben je niet helemaal fit? Don’t push it! Je zet je immuunsysteem onder druk als je teveel vraagt van je lichaam.

4. Slaap is je prioriteit
Je lichaam heeft slaap nodig om uit te rusten, te herstellen, te genezen en te ontgiften en is super belangrijk voor de gezondheid van je weerstand. Hoeveel uur slaap jij per nacht?

5. Bone-broth
Ook wel bekend als bottenbouillon is lang getrokken bouillon van biologische botten en zit vol nuttige voedingstoffen om je immuunsysteem te ondersteunen. En is bekend om zijn antivirale eigenschappen.
Gebruik de bottenbouillon als basis voor je soep of drink elke dag een kopje bouillon.
Je kan het zelf maken. In mijn ebook Soep! wat je hier gratis kan downloaden vind je het recept.
Maar vind je dit teveel werk dan kan je het ook kant en klaar kopen.

6. Suiker

Stop met het eten van toegevoegde suiker. Dit zorgt voor ontstekingen en zet je immuunsysteem onder druk. Kies voor fruit of dadels als je toch behoefte hebt aan zoetigheid.
En check de ingrediëntenlijst van de producten waar je geen suiker in verwacht. Vaak wordt er onnodig suiker toegevoegd aan producten.

7. Hydrateer
Water is de belangrijkste stof in je lichaam omdat het helpt om voedingstoffen en hormonen op de juiste plek in je lichaam te krijgen. Het helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren en zorgt voor een goede toevoer van zuurstof. Daarbij heeft je lymfestelsel, je weet wel, dat riool, 1.5 liter water nodig per dag om je afvalstoffen goed af te voeren.

8. Kant & Klaar
Haal al de bewerkte voeding uit je eetpatroon en kies voor échte voeding.
Bewerkte voeding verzwakt je weerstand. Denk bij echte voeding aan fruit en groenten, peulvruchten, granen. Noten en zaden, gezonde vetten, honing etc.

9. Magnesium
Een epsom,- of bitterzout bad helpt je te ontstressen en zorgt voor een aanvulling van je magnesium niveau in je lijf. Heerlijk om even te ontspannen voordat je naar bed gaat want je slaapt er heerlijk op. Houd je aan de hoeveelheid op de verpakking en neem een bad van ongeveer 20 minuten.
Heb je geen bad? Een voetenbad zorgt ook voor de juiste opname van de magnesium.
Ik doe er nog een drupje olie in bijvoorbeeld lavendel voor extra ontspanning.

10. Vitamine A
Vitamine A en D zijn de basis van je immuunsysteem.
Zorg daarom voor vitamine A rijke voedingsmiddelen in je eetpatroon.
Denk aan een biologisch eitje, wilde zalm, biologische zuivel of roomboter.

11. Frisse lucht
Dagelijks een uur in de frisse lucht zijn ondersteunt je immuunsysteem.
Het is op dit moment misschien wat lastiger om het bos of strand op te zoeken maar een ommetje maken kan altijd. Frisse lucht voor ook voor het verlagen van je stress niveau.

12. Groene groenten
Groene groenten zoals boerenkool, broccoli, spinazie en andijvie zitten bomvol vitaminen en mineralen en mooie plantenstofjes die allemaal zorgen voor een gezond immuunsysteem.

Met welke gewoonte ga jij een begin maken om je immuunsysteem te ondersteunen?